top of page
Søg
  • Forfatters billedeChristiane Bjørg

Tanker om miljøet. Om klimaet.

Opdateret: 25. feb. 2020

Det her var først et udkast til et debatindlæg - endnu et. Nu lægger jeg det lige her.


Hvad er det, vi ikke forstår?

Først kom der en klimalov med den ny regering. Det tegnede godt, men

som Dan Jørgensen siger, så ved de ikke helt selv, hvordan vi skal opnå

en 70 procents reduktion af vores CO2 udslip.

Vores opgave, som et lille land heroppe mod nord, er blandt andet at vise en

vej. Vi har muligheden og kapaciteten til at ændre vores adfærd. Hvis vi ellers har viljen.

Og modet. I må ikke give op, kære regering.

Beslutningerne i et system som vores er der ikke let taget. Det er ikke som når Kina med øjeblikkelig virkning kan lukke en region helt ned. Det er interessant at se, hvilke værktøjer vi hver især tager i brug i en krisesituation.

For klimaet er en krisesituation. Men her snakker vi og diskuterer, og så træder nye love og tiltag næsten aldrig i kraft med det samme.

Og når jeg tænder mit tv, er der stadig masser af reklamer for billige flyrejser og spritnye biler, der kører på benzin eller diesel.

Kan det være rigtigt? Er det ikke nødvendigt, at vi netop dropper den unødvendige flyvetur, indtil vi har fundet et nyt brændstof, der ikke udleder CO2? Skal de reklamer ikke stoppes?

Det mener jeg. Vi har før set reklamer for f.eks cigaretter blive taget af mediefladen.

Lad det nu handle om elbilerne eller rejser med tog. Forslaget om at elbiler kan køre gratis over Storebælt var f.eks virkelig godt. Skynd Jer at gennemføre det. Og skynd Jer at få stille masser af ladestationer op.

Og giv så vores togdrift en ordentlig vitaminindsprøjtning, så vi også kan tage nattoget ned i Europa.

Overordnet. Vi mangler format.

Det er simpelthen for mærkeligt, at man ikke kan se nogen som helst ændring, siden regeringen tog over. Ikke i min hverdag i hvert fald. Der er stadig lige mange varer fra de eksotiske lande i mit supermarked. Og masser af oksekød. Og producenterne bruger stadig palmeolie og sojaolie, hvilket jo har været een af årsagerne til at amazonskovene stod i flammer fornylig.

Der er også flere og flere biler på vejene, og i mit hood, er der stadig kun den ene ladestation. Togene er stadig alt alt for dyre og utilstrækkelige, når man gerne vil til London, og lufthavnen er stadig igang med den store udvidelse. Hvad er det vi ikke forstår?

I år fik vi ingen vinter. Det her kræver, at vi ikke bare snakker og debaterer, men handler. Og handler for real. Også selvom vi hver især må ændre adfærd. Vi er mange, der nemlig gerne vil ændre adfærd. Jeg er da med på, at hvis jeg absolut vil beholde min brændeovn, så skal den udskiftes til en helt ny. Det er ok at pålægge mig det. Jeg tror, vi er mange af samme holdning.

Det helt store problem er vist, at vi stadig ikke forstår det. Og det gør vores regering åbenbart heller ikke. Det er svært, når det endnu mest kan mærkes i perioder, hvor f.eks digerne gennembrydes ved Ribe, eller det brænder på den anden side af jorden. Men det er hurtigt glemt, og måske var det bare en enlig svale? Nej.

Kom nu i sving, politikere. Vis nu Jeres format. Vi kan måske ikke tage resolutte beslutninger som i Kina, Men man kunne jo starte med at få et brev i e-boks fra staten, der skitserer sagens alvor og kommer med retningslinjer til, hvad vi alle kan og bør gøre?


22 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle

Comentários


bottom of page